Rijkdom is iets wat in veel dingen om ons heen te zien is en waar vele voorbeelden van zijn. We lopen ermee te koop en in het straatbeeld is het niet te missen. Dure auto’s, merkkleding of horloges zijn symbolen die dit beeld vertegenwoordigen, statussymbolen. Ik vraag me hierbij af, hoe komt het dat deze symbolen zo verweven zijn in onze maatschappij? Waarom streven zoveel mensen ernaar om dit uit te stralen?

Om daar een duidelijker beeld van te krijgen heb ik mijn onderzoek gericht tot kinderen.
Met de vraag, ‘hoe ziet rijk zijn eruit?’ ging ik op pad. Ze vertelde mij wat rijkdom betekend, hoe chique kleren eruitzien en waar ze later willen wonen. Op elke vraag wisten ze stellig het goede antwoord. Het zit er soms al vroeg in. Maar één ding was zeker. Rijk zijn is voor grote mensen.


 

︎


Een intervieuw met 4 kinderen van 8 jaar oud. Ik vroeg ze te tekenen hoe rijk zijn eruit ziet. Vervolgens gingen we over deze tekeningen in gesprek. De expositie waarin er drie tekeningen te zien waren met daarbij de luisterfragmenten. Alle drie de tekeningen worden uitgebreid besproken en de kinderen krijgen de kans om te vertellen hoe rijk zijn eruit ziet. 
Mees van den Hoogen